30 December 2010

Celebrate originality


Originaliteit, creativiteit, it’s alle the same, right? Waarom is het zo moeilijk om nog origineel te zijn? Waarom nemen wij alles klakkeloos over? Waarom komen en gaan trends zo snel? En wanneer ben je eigenlijk orgineel, want wat is nou de definitie van origineel? Daarbij, wat heeft originalitiet te maken met jaloezie? Hm, als iets orgineel is, is het uniek, right? Dus wordt er niet ge-massa-produceerd, maar uiteindelijk gebeurd dat met heel veel, en ben je niet meer origineel. Dus is originaliteit dan net zoiets als de ‘fashionindustry’ waar trends komen en gaan? En om überhaupt origineel te zijn, moet je creatief zijn, dus is het niet hetzelfde, maar heeft het wel met elkaar te maken? Maar denk eens na, wat is tegenwoordig nog origineel, niet veel..

Omschrijf ‘originaliteit’:  originaliteit 1 oorspronkelijkheid, eigenaardigheid; 2 vreemdsoortigheid. Dus als je origineel bent, ben je anders dan alle anderen, uniek en misschien wel een ‘buitenbeentje’. Maar is het echt leuk om deel uit te maken van een grote groep mensen? Ik ben liever origineel dan 1 in een dozijn. Waarom is het zo moeilijk om origineel te zijn? Er wordt gezegd, dat voor originaliteit je een open geest moet hebben en onafhankelijk zijn en ook zo denken. Je moet je kunnen afscheiden van een grote groep mensen. Maar anderzijds, mensen zijn niet uniek, dus moeten we uniek lijken? Moeten we echt gaan ‘faken’ om origineel te zijn? Als je iets fake’t dan ben je nog niet origineel.. Daarbij is het makkelijker om het werk van iemand anders na te doen dan zelf de tijd ervoor te nemen om iets orgineels te bedenken, dus zijn we, ofja sommige mensen, dan gewoon lui?


Maar om origineel te zijn, moet je meestal ook wel creatief zijn, verklaar ‘creatief’: creativiteit 1) Artisticiteit 2) Expressie 3) Scheppingskracht 4) Scheppingsvermogen. Zit creatief in je, en is het een talent, of kun je ook leren ‘creatief’ te zijn? Ik denk dat het een talent is, lang niet iedereen is creatief, en daarbij heb je ook nog allerlei vormen om creatief in te zijn. Maar anderzijds, is creativiteit iets constructiefs, en is dat dan ook de verklaring waarom mensen het moeilijk vinden om creatief te zijn? Kunnen wij onze destuctieve vaardigheden vergroten? En zo ja, waardoor dan, aanleg, of culturele vorming? Dus kun je het wel degelijk ‘leren’, of eigenlijk beter gezegd, ontwikkelen. Misschien heeft iedereen wel een beetje creativiteit in zich, maar is het bij sommige gewoon meet ontwikkeld, en zo komt het dus ook beter tot zijn recht.


Na al die originaliteit en creativiteit hebben we het niet eens over inspiratie gehad? Want wat is het verschil tussen gebaseerd / geïnspireerd op en gewoon nagemaakt? Als iets geïnspireerd is op, heb je dus een of andere bron waar je ‘inspiratie’ vandaan haalt? Een inspiratiebron wordt vaak gezien als object mens of gebeurtenis, waaruit een creatief persoon, zeg kunstenaar, inspiratie uit weet te putten. Kun je het begrip inspiratie dan vergelijken met ‘idee’ ? Als in ‘het idee’?


Pff, al die woorden worden me toch een beetje te veel. Verder heb ik ook geen idee of ik wel of niet origineel en/of creatief ben. Maar ik weet ten minste wel dat ik doe wat ik leuk vind, en daar kan geen begrip als originaliteit tegen op. En ik weet zelf ook wel, dat mijn blog totaal niet origineel is, maar i like it, so who cares?! Trouwens, X denkt dat ze origineel en creatief is, maar eigenlijk is ze dat helemaal niet. Ideën stelen van iemand anders is volgens mij niet echt origineel. Toch jammer van al die ideën waarvan je dacht dat ze origineel waren, en uiteindelijk bleek dat ze dat toch niet waren. Blijf gewoon proberen om origineel te zijn en dan komt het echt wel goed!