21 December 2010

Its not worth the drama for a beautiful liar

Liegen, we doen 't allemaal wel eens. Maar gaat het dan om een 'klein leugentje om best wil' of loopt het uit tot iets groters. Waarom liegen en bedriegen wij? Willen we indruk maken op iemand? Willen we onszelf beter voelen? Je denkt, daar komt toch nooit iemand achter, 't is het niet erg, iedereen doet het, so why not?

,,Een leugen is een bewering die met opzet in strijd is met de waarheid. Er zijn gradaties in de mate van opzet en in de mate waarin de bewering afwijkt van de waarheid.'' The question is waarom liegen wij? We maken namelijk een verhaal al snel iets mooier en spectaculairder dan het eigenlijk gebeurd is, of je zegt tegen je vriendin dat haar nieuwe kapsel geweldig is, terwijl je dat eigenlijk niet vindt. Is dat dan een leugentje om bestwil? Om de ander niet te kwetsen en misschien iets interessanter over te komen? Maar wat nou als je vriendin serieus je mening vraagt? Lieg je dan ook tegen haar, of vertel je haar dan de waarheid?




Maar terug naar de vraag. Mensen die liegen kunnen vaak de confrontatie van de waarheid niet aan, dus 'ontlopen' ze de waarheid, ze zijn bang voor een afwijzing of dat ze niet goed genoeg zijn. Liegen doe je (meestal) bewust. Maar soms is het zo'n kleine leugen dat het niet eens uitmaakt, en al snel vertel je gewoon verder. En dan gaat het onbewust door. Dan ga je zelf ook in je leugen geloven. Maar come on, maybe its hard, but you have to face the truth, right? 


Want ja, meestal als je ermee begint ga je gewoon door. Maar hoe meer je liegt, hoe dieper je 'zinkt', en hoe moeilijker het is om 'weer boven water te komen'. En i admit, soms lieg ik ook ja, om er beter vanaf te komen, of om de ander niet te kwetsen. Maar als mensen van mij verwachten dat ik de waarheid vertel, doe ik dat ook. Misschien is het moeilijk om de waarheid te vertellen, maar dat zal je uiteindelijk verder helpen de problemen op te lossen, dan er nóg een leugen bovenop te gooien.