29 December 2010

The price of beauty

In ieder land zal het anders zijn, wat vinden mensen mooi qua uiterlijk. Maar belangrijker is, waarom geven wij zoveel om uiterlijk? Ik denk dat als je mensen vraagt wat ze belangrijk vinden, de meeste zullen zeggen innerlijk, maar het merendeel zal liegen, don’t you think so? Ik bedoel, iedereen ziet toch als eerste je uiterlijk, je zal eerder een ‘knap’ iemand aanspreken dan een ‘lelijk’ iemand. Al verschilt het an natuurlijk wat je ‘mooi’ en ‘lelijk’ vindt. Het is gewoon die eerste indruk, waarom gaan wij op uiterlijk af? Zo hoort het toch niet? Oh gosh, waar gaat het naartoe met onze maatschappij?

Is er een verschil tussen uiterlijk en uitstraling? Jazeker, als een hele knappe guy een arrogante uitstraling heeft zal ik ‘m gelijk al minder knap vinden, gewoon alleen al omdat die er zo ‘vol van zichzelf’ uitziet. En ik weet dat dat eigenlijk heel fout is, want misschien is die wel heel aardig, maar je voelt het toch niet, die eerste klik al. Zo zie je al dat een éérste indruk voor ons toch wel belangrijk is, en dat kan bepalen of je op iemand afstapt of niet. En het is wel waar, dat waar moet je anders op afgaan dan op uiterlijk, als je diegene helemaal niet kent?

Daarbij, uiterlijk herinner je ook wel sneller dan innerlijke eigenschappen, toch? Waarom doen wij dan zoveel aan ons uiterlijk? Omdat we ‘mooi’ gevonden willen worden door anderen. Maar wat voor de één ‘mooi’ is, kan voor de anders ‘lelijk’ zijn. Waar heeft dat dan mee te maken? Met de cultuur en opvoeding? Of je eigen kijk op het leven? Ik denk dat het een combinatie van die twee zal zijn. Want in je cultuur, daar raak je gewend, daar wordt je meestal verteld wat mooi en niet mooi is, en dat ga je dan ontwikkelen. Kun je het ook gewoon simpel verwoorden door te zeggen dat het gewoon een kwestie van smaak is? Misschien wel, misschien niet. Maar we zouden eigenlijk eens wat verder moeten kijken dan alleen uiterlijk, ik bedoel zeg nou ‘ns eerlijk? Heb je liever een knap en dom iemand of een slim en lelijk iemand?