2 January 2012

Goede voornemens

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen, voor de meeste mensen dus ook weer een nieuw begin en een nieuwe ronde met de zogenaamde goede voornemens. Velen willen met een 'schone lei' het nieuwe jaar beginnen, vaak gebeurt dat al niet door de nieuwjaarsviering, maar daar gaat het even niet om. Goede voornemens, ook hierbij geldt: 'It's easier said than done', ze zijn zo makkelijk gemaakt, maar hoe houd je je er nou aan? Ik merk het bij mezelf ook eigenlijk wel, ik schrijf er een stuk of 5 op en houd er uiteindelijk maar 2 het hele jaar vol. Als we ons er toch niet aan houden, waarom zouden we ze dan nog maken, we kunnen onze tijd wel beter besteden. Hoe komt het eigenlijk dat we ze niet volhouden? En zou er een oplossing kunnen zijn om alle mooie woorden vol te blijven houden? Let's find out..



Hoe komt het dat het zo moeilijk is goede voornemens vol te houden? Daar zijn een aantal redenen voor:
1. De goede voornemens zijn maar vaag, je hebt geen duidelijk beeld van wat je wilt bereiken, of hoe je het doel wilt bereiken. Door vaagheid weet men niet wat wat er speelt en is het moeilijk om het doel te behalen. De oplossing voor dit probleem is relatief simpel, wees duidelijk in wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt bereiken. Laat ook de mensen in je omgeving weten waar je mee bezig bent zodat zij er ook rekening mee kunnen houden. 
2. De goede voornemens die je maakt hangen af van anderen of er zijn anderen bij betrokken. Hoe meer personen je bij jouw goede voornemens betrekt, hoe minder kans ze hebben op slagen. Tenzij de personen ermee instemmen is het geen goed idee, goede voornemens maak je ten slotte voor jezelf. Zorg wanneer je anderen bij je goede voornemens betrekt dat er niet te veel drastische veranderingen zijn, of bouw het op, zo zullen zij er aan kunnen wennen en kun jij ook prima je doel behalen met misschien wel hulp van anderen.
3. Je doet geen werk vooraf en een goed begin is het halve werk. Als je besluit je leven drastisch om te gooien aan het begin van het jaar zijn je lichaam en jijzelf er totaal niet aan gewend. Daardoor zal het behalen van je doel een groot doemscenario zijn. Doordat het niet lukt, ga je je ellendig voelen en raak je misschien wel depressie, daardoor stel je maar vast dat het niks voor jou is en haak je af. De oplossing is hierbij om realtische doelen te stellen, vooruit te werken en vooral vooruit te denken en vooral goed na te denken over wat je eigenlijk opschrijft en waar je aan begint.
4. Het grootste probleem bij het bewandelen van het pad naar een beter leven is jezelf niet kennen. Wat ik daarmee wil zeggen is dat mensen zichzelf niet goed genoeg kennen, daardoor schatten ze zichzelf te hoog in en behaal je je doel ook niet. Kijk hierbij naar de rede waarom je denkt dat je meer tijd, geld, geduld of energie bijvoorbeeld hebt, misschien komt het door de invloed van je naasten. Eigenlijk kun je geen goede voornemens maken als je jezelf niet kent, dus leer eerst jezelf kennen voordat je een poging gaat doen jezelf en je leven te beteren.

Hoe zorg je er dan voor dat je aan het einde van het jaar met een voldaan gevoel het nieuwe jaar in kunt gaan? Waardoor kun je goede doelen ook echt behalen? 'The key to accomplish something is motivation.' Voor het behalen van goede doelen kunnen vele externe factoren nodig zijn, maar het grootste deel komt uit de motivatie die je hebt. Zolang jij gemotiveerd blijft zul je eerder je doel halen, maar dan moet je er wel helemaal voor gaan. Zoals ik eerder al vermeldde moet je heldere en realistische doelen stellen, anders is het ook water naar de zee dragen. Wees niet te streng voor jezelf en houd vooral moed. Als je genoeg motivatie hebt zal het je allemaal lukken!



Goede voornemens, het is me toch wat. Leuk om te maken, nog leuker om te behalen. Ik heb wel een paar goede voornemens gemaakt, die eigenlijk alleenmaar uit clichés bestaan, maar toch:
- Mijn diploma halen
- Gezonder leven (blijven sporten en gezonder eten)
- Vaker opruimen en schoonmaken
- En vooral genieten van kleine dingen in het leven, lol hebben en er het beste van maken!

Geniet van je leven; je kan de hele wereld aan!

Bronnen: gezondheidsnet.nl welingelichtekringen.nl weheartit.com