Valentijnsdag, altijd dezelfde issues. Vorig jaar heb ik er maar werk van gemaakt en had ik voor levensbeschouwing een werkstuk over de commercie van de liefde gemaakt, een hoofdstuk daarvan ging over Valentijnsdag, bij deze..
Ohja, Fijne Valentijn!
Is Valentijn een liefdesfeest of commercie?
In deze periode van het jaar hangt er liefde in de lucht. Zo ook op school. Maar niet iedereen heeft een relatie. Maar moeten we in deze periode ook rekening houden met de mensen die geen relatie hebben? Als je geen relatie hebt, kan Valentijn een hel zijn. Maar liefde –en dus ook Valentijn- houdt rekening met niemand, dus ook niet met diegenen. Moet er onderscheid gemaakt worden tussen (tijdelijke) verliefdheid en de liefde van je leven? In principe niet. Tijdens Valentijn halen winkels alles uit de kast om een zo hoog mogelijke omzet te hebben; ze willen gewoon veel verkopen. Dat maakt het hun niet uit aan wie ze dat verkopen. Dus of je nou een kersverse relatie hebt of al de liefde van je leven hebt gevonden, winkels profiteren alleen maar van Valentijn. En misschien probeert men nu nog wel snel aan een geliefde te komen, alleen voor Valentijn. Dat is juist helemaal niet de bedoeling van de liefde. Maar heeft liefde een commerciële ondersteuning nodig om te kunnen groeien? Misschien wel, ik durf het niet te zeggen. Liefde zou een natuurlijk proces moeten zijn. De commerciële ondersteuning kan handig zijn, en een duwtje geven in de goede richting, maar liefde moet niet gebaseerd zijn op de commercie.
Hoe is Valentijnsdag nou eigenlijk ontstaan? Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Over Sint-Valentijn zijn geen gegevens bekend. In de achttiende eeuw werd voorgesteld dat het Valentijnsfeest op 14 februari is aangenomen om het oude Lupercalia -een Romeins vruchtbaarheidsfeest- te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk. En ter ere van Pan, de god van de natuur. Voor de Romeinen was dit toen een belangrijk feest. Het feest werd gevierd in de buurt van de grotten waar Romulus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit feest door de kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius I het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.
Wat houdt Valentijnsdag in?
Tegenwoordig is Valentijnsdag een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeaus, bloemen, of kaarten. Maar toch vraag ik me nog steeds af waarom daar een speciale dag voor gemaakt moest worden.
Hoe kijkt onze huidige maatschappij tegen Valentijnsdag aan?
In een groot gedeelte van Amerika worden jaarmarkten en festivals georganiseerd met Valentijnsdag. De weken voorafgaand aan Valentijnsdag worden er bijna 10 maal zoveel rozen en geurtjes verkocht als in de overige weken van het jaar. Voor winkeliers is Valentijnsdag dan ook erg belangrijk geworden. In Nederland had Valentijnsdag vroeger een andere betekenis in de in van 'Dag der Vriendschap', een dag voor het uiten van gevoelens van respect en waardering. Bijzondere mensen, werden voor hun liefdadigheids inzet met een bloemetje bedankt. De recente opkomst van de televisie-romantiek zoals programma's als 'All you need is love', 'Love Letters' en ‘Can’t buy Me Love' heeft er ook aan meegeholpen die betekenis te veranderen. Daarbij heeft de alsmaar toenemende vatbaarheid voor de Amerikaanse cultuur, vooral bij jongeren, er ongetwijfeld bijgedragen aan dat Valentijnsdag de laatste jaren steeds meer in het teken van de verliefdheid en de liefde is komen te staan. Het aantal producten in de vorm van een hart spelen daar ook in mee. Maar kan het ook mogelijk zijn dat we alleen maar denken zo een 'Amerikaans' gebruik te kopiëren?