5 March 2013

Romance intolerant


Romantiek, iets waar society ons naar laat verlangen. Hoe erg wordt er gehamerd op romantiek, kijk naar de bioscoopfilms, commercials en zelfs de advertentie op Youtube van google is om bij te smelten, die over een tweede kans. Iets waar naar men zou moeten streven volgens de oude literaire geschriften. Wat zou Hamlet van Shakespeare zonder de zin: 
'Doubt that the stars are fire, Doubt that the sun doth move his aides, Doubt truth to be a liar, But never doubt I love.'
zijn? Maar wat is romantiek? Wat vinden wij tegenwoordig nog romantisch? Ja, diner bij kaarslicht op Valentijnsdag, maar is dit nog wel echt romantiek? Bijna iedereen neemt zijn partner mee naar een restaurant op Valentijnsdag. Waarschijnlijk is het bij veel stelletjes er in gesleten, standaard met Valentijn uit eten. Wat is daar dan nog romantisch aan? Of begrijp ik het helemaal verkeerd?



Romantiek, ik kan je wel honderden beschrijvingen geven van wat ik onder romantiek versta, maar toch heb ik het maar even gegoogle'd, just in case.
'Romantiek is de gemoedstoestand van mensen die op emotioneel en/of erotisch vlak wederzijdse geestverwantschap ervaren met elkaar. Deze gemoedstoestand kan opgeroepen worden door een context die beide personen stimuleert exclusieve aandacht aan de ander te besteden en waarin beide personen zich behaaglijk voelen. Hoe zo'n context er precies uitziet verschilt van persoon tot persoon. Voorbeelden van context die in de Westerse wereld vaak met romantiek wordt geassocieerd: een strandwandeling, kaarslicht, kamp- en openhaardvuur, het nuttigen van een flesje wijn, een etentje (al dan niet in een restaurant).'
Er bestaat ook iets dat romantische liefde heet, dat heb ik jullie al eerder uitgelegd in een post over verschillende soorten liefdes. Maar just to be clear, romantische liefde is een vorm van liefde die tumulteus is en gepaard gaat met fysieke arousal die we interpreteren als passie, aldus mijn docent basisvorming psychologie in een hoorcollege over sociale psychologie. Romantische liefde is een emotionele staat gekenmerkt door idealisaties over de geliefde, obsessieve gedachtes over deze persoon en wilde gevoelens. Kun je je mijn post over verliefd zijn en houden van nog herinneren? Dat ik denk dat er duidelijk verschillen zijn? Ik denk dat romantische liefde de liefde wanneer je nog verliefd bent is. Later verandert dit in Companionate liefde, dat is dan houden van. Kort door de bocht: romantiek is een stemming die wordt veroorzaakt door prikkels als dineren bij kaarslicht.

Wat zien wij tegenwoordig eigenlijk als romantisch? Persoonlijk vind ik veel dingen romantisch als inderdaad een strandwandeling, diner bij kaarslicht, sterren kijken, maar ook iets als naar Disneyland gaan en iets als samen koken. Natuurlijk is dat voor iedereen anders, niet iedereen vindt hetzelfde romantisch. Nu is het probleem dat we zoveel romantiek krijgen toegediend door alle vreselijke zwijmelfilms à la The Notebook, want kom op nou wie wilt nou niet dat je eerste liefde het huis van je dromen bouwt nadat jullie al lang uit elkaar zijn? En dat hij jou verkiest boven alles. Natuurlijk van haar kant dat zij haar huwelijk opgeeft voor haar eerste liefde. Hoe lief, romantisch en zwijmelachtig is dat? Eigenlijk komt het in het algemeen door televisie, overal waar je kijkt is wel iets met romantiek zelfs in de goede oude disneyfilms; een prins die voor je vecht? Dat klinkt toch super. En je krijgt romantiek mee door social media en je omgeving. Ja, ik kan me mijn Valentijnsdag nog heel goed herinneren.

Dat we een overdosis aan romantiek krijgen is het probleem niet. Maar niet elke jongen is een prins die de draak voor je verslaat. Het probleem is dat we wel overal romantiek om ons heen zien maar het vaak zelf tekort komen. Daardoor ga je misschien niet meer geloven dat romantiek echt bestaat aangezien je het toch alleen maar ziet in films en series, en dat is toch alleen maar verzonnen. Het issue is dan dat je in het meest extreme geval iets wordt als Geneviève uit de film 'I hate Valentinesday'. Wanneer je date met iemand heb je vijf dates en daarna is het over. Geneviève weet eigenlijk niet meer wat romantiek is, laat staan wat liefde is. Maar dan, dan staat daar de man van je dromen onder je raam, maar de vijf dates zijn afgelopen wat doe je dan?

Wat ik eigenlijk probeerde duidelijk te maken is dat doordat je zelf niet meer zoveel romantiek in het echt ziet of misschien wel ervaart, dan heb je niet door wanneer een jongen iets romantisch voor je doet. Dan ben je romance intolerant geworden. Dan maakt romantiek toch niet meer uit. Eigenlijk denk ik dat heel veel mensen romance intolerant zijn geworden. Het hoeft allemaal niet meer ge-sugar-coat te worden, je hoeft het niet mooier te maken dan het is, je moet gewoon zeggen waar het op staat. We accepteren e-mails in plaats van zelfgeschreven love songs en voicemail berichten in plaats van gedichten.. Waarom? Ik heb echt geen flauw idee. Waarom?


Zoals Carrie zegt in Sex and the city:

'In fact, some might even prefer the regular guy who makes jokes and makes us laugh, rather than the guy who puts lots of effort in writing us poetry and serenading out of our window...'. 'I couldn't help but wonder: When faced with an extremely romantic situation, we might even gag, and think that the person who is trying to romance us is phoney and playing up a whole act, that actually turns us away.'

Wanneer was jouw laaste romantische moment? En wat was jouw ultieme zwijmelmoment?