1 June 2012

The art of making decisions


Beslissingen nemen in het leven, persoonlijk vind ik het een van de moeilijkste dingen om te doen. Meestal gaat het namelijk om keuzes en bij het maken van keuzes kun je niet iedereen pleasen, je zal dus altijd iemand teleur stellen dat vind ik toch wel altijd jammer. Maargoed beslissingen zullen we altijd moeten nemen, belangrijke en minder belangrijke. Misschien een kwestie van prioriteiten die laatste, maar eten kiezen in een restaurant is toch wel even iets makkelijker dan bijvoorbeeld een vervolgopleiding kiezen. Het verschil tussen belangrijke en minder belangrijke beslissingen hangt ook af van het termijn, nietwaar? Zolang je een beslissing moet nemen waarvan het gevolg pas later komt of langer blijft hangen is het toch ook weer moeilijker. Misschien denk je namelijk nu wel dat je de juiste beslissing hebt gemaakt, maar denk je na een paar maanden dat het niet juist was. Het stomme van beslissingen nemen is dat je het niet meer kunt terugdraaien wanneer het eenmaal gebeurd is, just like most of the things in life. Als je dan niet de juiste beslissing hebt gemaakt, second guess je jezelf toch wel even. Natuurlijk willen we dat allemaal voorkomen en hopen we maar dat we de juiste beslissing hebt gemaakt, want soms is dat het enige wat je nog kunt doen. Zoals momenteel weet ik niet of ik wel de juiste keuze heb gemaakt qua vervolgopleiding. Toegepaste psychologie vind ik leuk en wil ik doen daar ben ik vrijwel zeker van, maar wat als ik niet word ingeloot. Ga ik dan pedagogiek doen? Wil ik dan pedagogiek doen? Ik weet het niet, vaak zijn het de what if's die ons tegen houden. Goed, back to the point. Hoe maak je een juiste en wijze beslissing waar je later geen spijt van krijgt? 




Denk er goed over na.
Klinkt logisch, is het overigens ook, maar goed nadenken over een beslissing is erg belangrijk. Komen we weer aan met de vervolgopleiding. Ik heb er heel lang over nagedacht en psychologie is me bijgebleven. Als je er een langere tijd over nadenkt ontdek je meerdere kanten van je beslissing en kun je rustig alle gevolgen bedenken die volgen uit de beslissing die je maakt. Gevolgen onderzien, het is iets dat ons gek maakt. Dat heeft weer te maken met die what if’s. Naarmate je langer nadenkt over een beslissing ga je meer gevolgen verbinden met verschillende mogelijkheden van de beslissing die je moet maken. Daardoor ga je meer what if’s inzien wat ons uiteindelijk gek maakt. Bij het nadenken over een beslissing is het maken van die verbindingen moeilijk, vooral in tijden dat het er echt op aankomt. Wanneer je niet helder kunt denken redeneer je niet logisch waardoor we bang worden. Nevermind, goed nadenken over een beslissing is natuurlijk een must omdat je zo een goed overzicht krijgt van alle mogelijkheden die je hebt en zeker weet dat je achter je beslissing staat.

Praat erover.
Als het een belangrijke beslissing is kun je er het beste over praten met mensen. Met vrienden, familie, mensen die kennen hebben over het onderwerp of misschien helpt het wel om te praten met een volslagen vreemde. Praten met vrienden en familie is het meest logisch, juist omdat zij jou kennen, weten hoe je bent en zullen je daardoor helpen met het nemen van een beslissing omdat zij inzien wat jij wilt en wat misschien wel het beste voor je is. Maar praten met vrienden en familie is niet alles, namelijk ze zullen natuurlijk altijd het beste voor je willen, maar ze zullen je ook willen beschermen. Door angst zullen ze je daarom niet altijd volledig objectief advies kunnen geven omdat ze een band met je hebben. Over belangrijke beslissingen kun je misschien daarom beter praten met iemand die er verstand van heeft. Bijvoorbeeld bij het maken van een studiekeuze kun je praten met een decaan, ten slotte weet hij hoe het allemaal in elkaar zit en kan jou met zijn kennis adviseren. Overigens is het wel zo dat de decaan jou niet kent als persoon. Het klinkt misschien onlogisch maar soms helpt het praten met een vreemde over een beslissing ook wel. Juist omdat diegene je niet kent zal hij objectief over de situatie zijn en omdat diegene geen band met je heeft zal hij of zij eerlijk zijn en niet van alles vertellen om je niet te kwetsen. Klinkt misschien alsof ik nu zeg dat je met vreemden moet gaan praten over of je wel of niet die kans moet nemen om naar Australië te emigreren of of je wel of niet moet gaan samenwonen, maar ik wil alleen maar zeggen dat het praten met een buitenstaander soms ook kan helpen, juist omdat hij de situatie vanuit een ander standpunt bekijkt zonder partij te trekken.

Volg je hart.
Wanneer het gaat om belangrijke beslissingen in je leven -bijvoorbeeld of je wel of niet moet verloven of wel of niet naar Amerika moet verhuizen voor die baan die je krijgt aangeboden bij Vogue- kun je denken wat je wilt maar daardoor kom je niet verder. Erover praten zal je ook alleen maar gek maken omdat je veel verschillende meningen zult horen en je niet weet naar wie je moet luisteren. In dat soort situaties moet je afgaan op je gevoel denk ik, zolang het goed voelt moet je ervoor gaan. Stel je hebt altijd naar New York willen verhuizen en je krijgt opeens een baan aangeboden in New York, maar de situatie thuis is niet zo stabiel en iedereen in je directe omgeving zegt dat je beter niet kunt gaan omdat het te veel risico met zich meebrengt. In dat geval moet je je goed realiseren dat het een one-in-a-lifetime-chance is en bedenken dat dit altijd is geweest wat je wilde. Je hart en gevoel zeggen ja, maar je hoofd en verstand zijn het daar niet mee eens. Ik denk dus inderdaad dat je in dit geval absoluut je hart moet volgen, uiteindelijk zul je van die beslissing gelukkiger worden omdat je gedaan hebt wat je wilde en niet wat het verstandigst was. ʽʽIn the end we only regret the chances we didn’t take’’.



Ja, beslissingen maken in het leven is ontzettend moeilijk, maar je zult elke dag opnieuw beslissingen moeten maken en in je leven wel vaker een lifechanging one. Beslissingen nemen is geen kwestie van een vaardigheid dat je kunt leren, immers is elke situatie waarin je een beslissing moet nemen anders. Wel kun je leren hoe je beslissingen maakt, ik hoop dat ik jullie met de drie clichés maar o zo belangrijke punten een beetje heb kunnen helpen. Het lijkt zo iets dagelijks beslissingen nemen, maar toch zul je er altijd moeite mee hebben, je wilt niemand teleurstellen, natuurlijk niet, maar het belangrijkste van het nemen van beslissingen is zorgen dat je jezelf niet teleurstelt. Misschien klinkt het egoïstisch, maar bij belangrijke beslissingen moet je voor jezelf kiezen, jezelf vergeven is namelijk moeilijker dan iemand anders vergeven, jezelf zul je het nooit vergeven. ʽʽAlways stay true to yourself’’,’per slot van rekening moet jij de beslissing nemen en niet iemand anders, de grootste gevolgen zullen voor jouw rekening komen, als je dan een beslissing hebt genomen om anderen te pleasen word jij er niet gelukkiger op. De kunst van het maken van lifechanging decisions is je altijd af te vragen of het je gelukkig maakt, als je antwoord daarop ‘ja’ is, moet je het absoluut doen, zo nee, dan kun je het misschien inderdaad beter laten.

Maar echt, als je ooit de kans krijgt te verhuizen naar een mooi land, echt, doe het, je zult spijt krijgen als je het niet doet. ʽʽLife’s short, take chances.’’